След като над 150 БГ шофьори бедстваха дни

Сърбия и Хърватия пуснаха блокираните ни тирове

Васил Нанчев - петък, 25-09-2015 - 15:40

Днес преди обяд блокадата на граничния пункт Батровци-Баяково, траяла няколко дни падна, съобщиха за Агенция „Монитор” от Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ).

Заради нея в продължение на дни над 150 български шофьори бедстваха на затворената граница между Сърбия и Хърватия, като бяха останали без храна и вода.

„Към 15.30 часа българско време опашката от 13 км е намаляла на само на 1500 м”, уточни председателят на организацията Георги Петърнейчев. „Повечето наши тирове бяха блокирани откъм хърватската страна на границата. Причината е проблемът с бежанците. Двете балкански страни взаимно ограничиха трафика на превозни средства и стоки. Позволяваше се да преминават само тирове, превозващи нетрайни товари. От хърватска страна съобщават, че ще продължи забраната за влизане в страната на автомобили със сръбска регистрация”, добави той. По думите му след пропускане на чуждите автомобили граничните пунктове между Хърватия и Сърбия ще останат затворени.

Още преди 3 дни външното ни министрество препоръча на българските граждани да използват алтернативни пътища, заобикалящи границата между Сърбия и Хърватия, заради проблемите по граничните пунктове. От АЕБТРИ съветват превозвачите за пътуване към Западна Европа да ползват маршрути през Румъния, Унгария и Австрия.