Татяна Ванчева представя наученото в САЩ пред свои колеги от Пловдив

Учител от Търговската на обучение в Колумбийския университет в Ню Йорк

Ели КРУМОВА - сряда, 15-03-2017 - 08:01

Преподавателят  по философия от Националната търговска гимназия Татяна Ванчева бе единственият учител от Пловдив, който премина триседмично обучение в САЩ в края на 2016 година. Обучението в Колумбийски университет  включва серия от посещения на училища в Ню Йорк и обмен на добри практики с американски колеги.

„В началото на всеки учебен час американските учители преподават 5 минути т. нар. „мини урок”; през останалата част от часа учениците работят активно по поставени задачи, често  използвайки различни електронни платформи и работейки в екип. Акцентира се върху активната роля на ученика в учебния процес, а не както е в България, където часът преминава като лекция, а учениците  основно слушат и записват. Американските ученици не използват учебници – всичко, което трябва да знаят, а също и задачите  върху които работят, получават на листове, които събират в папка – „ученическо портфолио”, каза Ванчева. По думите й част от тези неща е време да се приложат и в България.

Татяна Ванчева разказа за наученото в Колумбийския университет пред колеги от Национална търговска гимназия и Средно училище „Пейо Яворов”. Тя представи добрите практики и пред университетски преподаватели и студенти от „Клуб за ентусиазъм и професионализъм”, основан преди 2 години към катедра „Философия” на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.