Зъболекарските столчета за деца са шарени и на тях малките могат да гледат анимация, докато им лекуват зъбките
Авторът

Новост в стоматологията: 3D машина прави коронки за 7 минути пред пациента

Ели Крумова - сряда, 18-10-2017 - 14:38

Зъбна коронка може да бъде направена само с едно посещение на пациента в кабинета на зъболекаря и то за по-малко от час. Това е нова технология CAD-CAM, при която времето за създаване на коронка или мост се съкращава драстично. Иновацията е част от откритата в сряда международна изложба „Медикус, Денто, Галения” в пловдивския панаир.

В Пловдив бе показан първият апарат CAD-CAM, който вече се използва направо в стоматологичния кабинет и всичко може да се изработи на него само за няколко минути. „Пациентите получават своите протезни конструкции – корони, фасети, мостове, веднага, на момента, което е голямо облекчение”, казва д-р Тихомир Мурджев от фирмата изложител. Технологията притежава 3D скенер, който сканира разрушения зъб на пациента директно в устата му и машината сама прави дизайна на конструкцията и я изработва. Процедурата е толкова опростена, че стоматологът няма нужда от асистент. Инвестицията в машината не е малка, но все пак стойността на услугата зависи от съответния зъболекар. „Трудно е да се определи цена. Това е нещо уникално и който го предлага, няма конкуренция. Така че цената зависи изцяло от стоматолога. Една стандартна коронка може да бъде готова за 7-8 минути”, уточнява изложителят. Дебютът на машината е бил през април т.г. в Кьолн и вече у нас има заявки за два такива апарата, един от които се очаква да бъде в Пловдив.

Машината, която може да прави зъбни протези в стоматологичния кабинет пред очите на пациента

140 фирми от 20 държави показват новости за здравето в Международната изложба за медицина, стоматология и фармация „Медикус, Денто, Галения 2017“, която продължава до 21 октомври в панаира в Пловдив. Представени са близо 25 иновации, от които 11 световни. Детските стоматологични столове вече приличат на атракции от Дисниленд, тъй като са направени във формата на различни животни, а на монитор се показват анимационни филми. За най-малките се предлагат пасти за зъби, съобразени с възрастта. Те предпазват от кариеси и укрепват венците. Серията за бебета облекчават поникването на зъбите. Последното поколение пасти за възрастни включва комбинации от съставки за избелване, за намаляване на зъбната чувствителност, за заздравяване, за пушачи и за любители на кафе. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.