Вносните пилета подбиват цената на родните птицевъди.
Експерти очакват ръст на консумацията

Всяко трето пиле на трапезата вносно

Васил Нанчев - четвъртък, 29-10-2015 - 18:10

Полша ни цака с евтини мръвки

Всяко трето пиле на трапезата ни е чуждоземско, сочат данни на предприемачите от птицевъдството, изнесени днес.

Според Иван Ангелов, собственик на птицеферма, най-голям и евтин внос у нас се реализира от Полша и Бразилия. „Националната

 

субсидия на килограм пилешко месо у нас е 6 ст.,

 

а в Полша - много пъти по-голяма”, твърди той за това там производството е нараснало от началото на годината със 17%. „От Бразилия пък могат да си позволят да внасят на ниски цени, защото ползват евтини фуражи за храна на птиците и получават експортна субсидия”, уточни бизнесменът. От най-голямата латиноамериканска държава у нас се внася предимно замразено месо. „От Полша у нас се доставят охладени пилета, които влизат в България на цена от 1,16 евро за килограм”, поясни Ангелов и добави, че за радост у нас се продават повече български пилета, докато при свинското месо консумацията се осигурява на 100% от импорта.

Според експерти от бранша България е единствената в Евросъюза, където при производството на пилешко месо категорично е забранено добавката на трупно и рибно брашно. „За това очакванията ни са за още по-голяма консумация на пилешко и пуешко месо у нас”, прогнозира проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. По думите му страната ни е една от малкото в Европа, които ваксинират птиците срещу салмонела и така гарантира по-висока безопасност на храните от птиче месо, факт, известен на повечето от купувачите на наша продукция зад граница.

Експертни данни сочат, че за последните 4 години България

 

е изнесла птиче месо за над 1 млрд. лв.

 

Най-голям дял имат пилешките и патешките разфасовки, патешкият черен дроб. Отрасълът е с най-голяма степен на концентрация и висока технологичност в родното животновъдство, смята анализаторът Стилиян Гребеничарски.

Данните показват още, че страната ни е износител на яйца за разплод и там се конкурираме основно със страни от ЕС - Холандия, Белгия, Чехия, Полша. Големят шанс за родното птицевъдство бе, че в отговор на евросанкциите срещу нея Русия не забрани доставките на този продукт от Европа. Руснаците импортират около половин милиард разплодни яйца годишно. Освен РФ, традиционни и основни пазари в този сегмент за България са и Украйна, Румъния, Гърция, Германия.

Веселин Илиев от Българска стопанска камара посочи, че страната от години е

 

втори износител в света на патешкото месо и дроб.

 

„Основният пазар е Франция, която е първи износител, но на преработени продукти и от там внасяме готов пастет”, обясни браншовикът.

Родните птицевъди очакват за 2016 година ръст на производството на месо и яйца да е 2-3 на сто. Стагнацията в пазара обаче се компенсира с малко по-ниските цени на фуража през последните 2 години у нас. Именно те са предотвратили катастрофа в птицевъдството у нас, обясниха от бранша. Те припомниха, че производството на птиче месо е на едно от първите места по икономически показатели в Европейския съюз в същото време е силно зависимо от цените на фуража и соевия шрот.