Оборудват яслите в Пловдив с камери в спалните и стаите за игри

Ели Крумова - вторник, 12-09-2017 - 12:11

Първите три детски заведения в града с видео наблюдение са в район „Централен”

Яслите в пловдивския район „Централен” предстои да бъдат оборудвани с камери за видеонаблюдение в спалните и в залите за игри и забавления. Това обаче ще бъде направено само ако родителите се съгласят децата им да бъдат снимани, съобщи кметът на района Георги Стаменов. Той уточни, че от 4 септември т.г. видеонаблюдението в три от общо четирите ясли в района е вече факт, но камерите са монтирани само в коридорите, стълбищата и в приемните помещения на детските заведения.

„За игралните и спалните помещения се изисква съгласие от родителите, което те трябва да заявят писмено с декларации. В яслите, които са ни на пряко подчинение в района, предстои през септември и октомври да създадем обществени съвети. Ще говорим с родителите и ако има съгласие от тях, то ще монтираме камери и в спалните, и в залите за игри”, уточни кметът Стаменов. По думите му ако това се случи, то родителите ще получат код за достъп и ще могат онлайн да виждат какво прави детето им в яслата. „Това да имат код за достъп и да наблюдават поведението на детето си е нещо напълно нормално, но пълното въвеждане на системата за видеонаблюдение изисква време. Може да има родители, които не желаят, примерно, детето им да бъде снимано”, каза още районният кмет. Той уточни, че майките няма да плащат допълнително над месечната такса за камерите, както и че при видеонаблюдение те ще знаят, че имат 100% сигурност за детето си.

Трите ясли в район „Централен”, в които са монтирани камери, са: „Вълшебно детство”, „Детска ясла на мечтите” и „Приказен свят”. Техниката на стойност 3560лв., дарение от частна фирма, дава възможност случващото се в детските заведения да бъде не само наблюдавано, но и преглеждано с минала дата. „Бих желал всеки родител да бъде спокоен за сигурността на своето дете, което прекарва цял ден в детската ясла. Същевременно това е жест и към служителите на яслите, които поемат отговорност за децата докато родителите им са на работа“, коментира Георги Стаменов. „Родителите веднага забелязаха монтираните камери. Реакцията им е позитивна. За мен и колегите ми придобивката може да бъде само от полза и улеснение в работата“, каза директорката на „Детска ясла на мечтите” Румяна Петрова.

 


 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.