Поредна идея за поправки в Изборния кодекс:

Военни и полицаи с право на глас и на границата

МИНА МАРИНОВА - понеделник, 24-10-2016 - 17:45

Военните и полицаите, които са пратени в пограничните райони, за да пазят браздата от бежанската вълна, да могат да гласуват и на местата, в които са командировани. Такава поправка е внесена от БСП между двете четения на Изборния кодекс, който бе отворен миналата седмица за последни корекции заради секциите в чужбина и отчитането на квадратчето „Не подкрепям никого“. Според сегашните разпоредби армейците и полицаите нямат възможност да пускат бюлетина в районите по границата, тъй като гласуването става само по постоянен или по настоящ адрес. Вотът на друго място е разрешен само за администрацията, пряко ангажирана с изборния процес и за самите кандидати.

Депутати от ПФ пък предлагат корекция на идеята на ГЕРБ за носене и на втора урна в секциите зад граница, като настояват тази опция да действа само за страните от ЕС.

Третата поправка, вкарана между двете четения на Изборния кодекс, идва от Петър Славов от РБ и Методи Андреев от ГЕРБ. Те предлагат броят на бюлетините с отбелязано квадратче „Не подкрепям никого“ да оставя съответен брой незаети места в НС.

Утре депутатите от правната комисия ще разгледат всички поправки и ще гласуват на второ четене промените в Изборния кодекс, след което те ще бъдат окончателно приети и в пленарната зала. С тях ще се скрепи постигнатият миналата седмица консенсус между ГЕРБ, РБ и ПФ за премахване на тавана от 35 секции за страни в ЕС, както и за броене на вота „Не подкрепям никого“ при отчитането на резултатите от мажоритарни избори, какъвто е предстоящият на 6 ноември президентски вот.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.