Откриха център за юридически съвети за социално слаби в Плевен

Агенция Монитор - понеделник, 17-07-2017 - 16:42

Регионален център за консултиране откриха адвокатите в Плевен. Той е десетият в страната след тези в Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Сливен, Стара Загора и Хасково.

В регионалните центрове гражданите от уязвими социални групи от съответния район ползват услугите на адвокати, вписани в регистъра за правна помощ. Те им предоставят безплатно правни съвети и консултации по граждански, изпълнителни, наказателни и административни производства. Право на такова съдействие имат хората, които отговарят на регламентирани в Закона за правната помощ условия (виж карето) или чиито доходи не надвишават определения за страната размер на линията на бедност, който в момента е 314 лв.

Всеки адвокатски съвет осигурява за своя сметка помещение, техническо оборудване и персонал за работата на местния център за консултиране.

"Не знам дали е специално търсен ефект, но днес отбелязваме международния Ден на правосъдието. На тази дата през 2010 г. в Рим се създава Международният наказателен съд. Сигурна съм, че центърът за консултиране, който откриваме днес, ще даде онази възможност на социално слаби групи за достъп до квалитетна и квалифицирана правна помощ ", министърът на правосъдието Цецка Цачева при откриването на центъра в Плевен.

Средствата за създаването на центъра в Плевен са осигурени от Висшия адвокатски съвет, а финансирането на дейността е осигурено от държавата чрез Националното бюро по правна помощ.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.