Първите всъдеходи Volvo XC90 по проекта Drive Me тръгнаха по улиците на Гьотеборг.
Снимки Volvo

Семейства тестват Volvo ХС90 в проекта Drive Me

Денислав Стоянов - сряда, 20-12-2017 - 16:19

В Гьотеборг стартира програма за разработване на автономни технологии

Марката Volvo стартира проекта за разработване на технологии за автономно шофиране с помощта на шведски семейства, които ще тестват автомобили по обществените пътища на Гьотеборг и ще споделят впечатленията си с екипа инженери на компанията. Първите две семейства от тестовата програма – Хейн и Симоновски от Гьотеборг, получиха луксозните високопроходими автомобили Volvo XC90, с които ще участват в проекта Drive Me.

Още три семейства ще ги последват в началото на 2018 г., а през следващите 4 години до 100 човека ще бъдат включени в проекта Drive Me. Семействата ще допринесат за тестовата програма с ценна информация, като позволяват на екипа инженери да наблюдава как използват колата, шофирайки на път за работа, до училището на децата или когато пазаруват.

Семейство Хейн се състои от съпрузите Алекс и Паула и техните дъщери - Филипа и Смила.

Компанията Volvo планира да разполага с напълно автономна кола до 2021 г. и данните от проекта Drive Me ще изиграят решаваща роля в нейното проектиране. „Чувствам се страхотно като част от този проект. Получихме възможност да участваме в разработването на технология, която един ден ще спасява животи”, заяви 45-годишният Алекс Хейн.

Програмата Drive me ще включва реални потребители, които ще тестват различните нива на асистенция на водача по време на управление и евентуално на изцяло автономно шофиране. Семействата получиха колите Volvo XC90, оборудвани с последните технологии за подпомагане на водача при шофиране, както и с набор от камери и сензори, които ще наблюдават поведението им на пътя и ще снабдяват колите с информация за случващото се покрай тях.

Семейство Симоновски се състои от съпрузите Сашко и Анна и техните две деца - Елин и Уилям.

По време на този първи етап от проекта, семействата ще държат ръцете си на волана и ще контролират управлението през цялото време, докато използват автомобилите. С течение на времето, всички участници в проекта ще получат достъп до по-модерни коли, с по-развити автономни технологии, след като преминат специално обучение. Но дори тогава, тестването на тези автомобили, първоначално ще се извършва в контролирана среда и под надзора на експерти по безопасността от екипа на Volvo.

Нито една нова технология няма да бъде въведена в експлоатация, ако съществува и най-малкото съмнение относно нейната безопасност. Това означава, че Volvo продължава да разработва автомобилите си със същото внимание и грижа, която затвърждава позициите му на производител на едни от най-сигурните коли в света.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.