ЦИК прави онлайн проверка

Тестват секциите правилно ли броят вота

Тихомира Михайлова - четвъртък, 16-03-2017 - 15:47

Бюлетините дълги 60 см, вече тръгнаха към страната

Като част от обучителните си материали, ЦИК е пуснала онлайн тестове за членовете на секции в страната и чужбина. Целта е членовете на ЦИК да проверят дали правилно попълват изборните протоколи по време на вота на 26 март, както и дали правилно броят бюлетините – действителни ли са или не. Отделно от това от ЦИК са подготвили и листовки с разновидностите на отбелязване на вота. Те ще бъдат раздадени на секциите в деня на изборите заедно с останалите книжа. Причината е, че често има смени в последния момент в секциите, а новите членове не са достатъчно подготвени. Всички тези материали ще се използват и от РИК за обучението на СИК.

Има подготвени и два видео клипове, на който нагледно е показано какво да правят членовете на секциите стъпка по стъпка от отварянето до попълването на протокола.

От ЦИК показаха и образец на бюлетината. Тя ще бъде дълга около 60 сантиметра. Тази за чужбина е по-тясна, защото в нея няма преференции. Българите зад граница могат да гласуват само за партии, но не и за листи. Най-дългият лист с преференции у нас ще бъде в 24 МИР в столицата.

Вече е започнало транспортирането на бюлетините към страната. Това вече е станало за 8 от районите – Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Добрич, Шумен, както и Пловдив – град и област. Външно министерство пък е изпратили бюлетините са около 80 секции зад граница, като това предстои и за останалите.

Бюлетините са по 100 броя в кочан. От ЦИК припомнят, че секциите трябва да откъснат бюлетината пред нас, а не предварително. Можем да я сгънем два пъти, като е важно да отбележим, че няма фабрични сгъвки.

Сайтът на ЦИК е под постоянно наблюдение срещу хакерски атаки. Новост на интернет страницата на комисията е начина на отразяване на активността. Ще можем да проверяваме това вече и чрез смартфона по райони, така и по мандатите, които е спечелила дадена партия.

Отпечатани са 17 000 плаката и 30 000 малки информационни брошури, които в момента се разпространяват в пощите, НОИ, НАП,НЗОК, полицията, автогарата и в метрото.

15 организации са регистрирали 1712 наблюдатели, като международните досега са 59. Все още обаче няма регистрирани застъпници за чужбина. 

 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.