МУ- София

МОН: МУ - София да съобрази таксите за чужденци от ЕС със закона

Агенция Монитор - петък, 14-07-2017 - 16:57

Медицинският университет (МУ) в София да съобрази таксите си за чужденци от Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП) със Закона за висше образование. Той предвижда студенти, докторанти и специализанти - граждани на държави - членки на ЕС и на ЕИП да заплащат такси за обучението си при условията и по реда, определени за българските граждани. Такава препоръка е отправена към Медицинският университет от Министерството на образованието и науката. Проверката в МУ беше насрочена след одит, който разкриваше нарушения, които станаха публично достояние по времето, когато министър на образованието беше Меглена Кунева.

Едно от нарушенията беше свързано именно със завишените такси за чужденци.

Ведомството също така препоръчва в Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти от МУ – София, да се подават реални данни относно основанието за прием на гражданите от ЕС и ЕИП. Също така ръководството на университета трябва да осигури условия за равен достъп до кандидатстване и обучение на български и на английски език за кандидат-студентите от ЕС и ЕИП.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.