Папа Франциск затръшна портата на „Свети Петър“

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - неделя, 20-11-2016 - 14:41

При изключителни мерки за сигурност в Рим приключи обявената от папа Франциск Света година на католическата църква. Тя бе посветена на милосърдието и началото й бе поставено на миналия 8-ми декември с пищна религиозна церемония. Връхната точка в нея бе отварянето на бронзовата Света порта на катедралата „Свети Петър“ – нещо, което се случва само при честването на юбилейни и свети години. През близо дванадесетте месеца от тогава през тези двери на базилика №1 на Ватикана преминаха близо 20 милиона вярващи, търсещи опрощение на греховете си и молещи се за по-добри дни за себе си и за света.

Затръшването на Светата порта лично от папа Франциск стана пък кулминационният момент на вчерашната тържествена литургия на площад „Свети Петър“. Преди това, в течение на последните десетина дни, бяха затворени всички Свети врати, отворени по настояване на папата в католическите църкви по света с цел през тях да минат колкото се може повече вярващи. За да се пречистят и да осмислят милосърдието, състраданието към ближния, като основна мисия на житейския си път – припомняше постоянно през годината Франциск. Той посочи в проповедта си пред стеклите се днес сутринта на площада на Ватикана десетки хиляди поклонници, че следващата редовна „Света година“ ще бъде през „юбилейната“ за католиците 2025 г.

Изключителните мерки за сигурност, взети на площад „Свети Петър“ и включващи няколко КПП-та, снайперисти по покривите и стотици агенти на силите за сигурност в униформи и в цивилно облекло, целяха както опазването от терористи на папа Франциск и висшите католически прелати, така и това на италианското държавно ръководство в лицето на президента на Серджо Матарела, премиера Матео Ренци и кметицата на Вечния град – Вирджиния Раджи.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.