Снимки: Amazon

Първа доставка с дрон за Amazon

Агенция Монитор - четвъртък, 15-12-2016 - 12:49

Amazon извърши първата си доставка до клиент с помощта на дрон. Amazon Prime Air, който за първи път бе представен през 2013 г. и за които бе тестван в Канада и САЩ, сега е в експериментална фаза в Кеймбридж, Великобритания, където на 7 декември бе извършена първата доставка, отнела едва 13 минути.

Пробите в момента се извършват само с два клиента, като Amazon планира да работи с десетки, дори стотици в следващите месеци. Целта е да се съберат данни, които впоследствие да бъдат използвани за подобряване на безопасността и надеждността на услугата и системите.

Използваните дронове са електрически задвижвани, напълно автономни и се ръководят от GPS. Подобни на тези, представен от Amazon в края на миналата година, те разполагат с обсег от 24 км и при извършване на доставки летят на височина от около 122 м със скорост до 88 км/ч. Могат да доставят пакети с тегло до 2.3 кг.

Съгласно договорените параметри, при пробите е разрешено дрон за да се използва само през светлата част на денонощието, при слаб вятър и добра видимост. За момента не може да бъдат използвани, когато е ветровито, вали дъжд или е студено, но от Amazon казват, че тези ограничения ще бъдат премахнати, след като събраните от пробите данни покажат, че е разумно това да бъде направено.

Когато един от пробните клиентите направи Prime Air поръчка, тя се препраща към близкия Prime Air центъра за изпълнение на поръчки. Там, продуктът се поставя в кутия и на дрона, които се транспортират извън сградата на центъра.

След разрешение за излитане, дрона излита, лети до желаната дестинация, приземява се и се връща в центъра, без никакво ръчно управление. Клиента получават известие на мобилното си устройство, което го уведомява за пристигането на доставката, след което дрона каца, освобождава пакета и излита отново към центъра на изпълнение на доставки.

Както можете да се очаква, Amazon много ясно показва, че безопасността е от първостепенно значение. Дроновете са изградени, така че да се сведе до минимум вероятността от някой от тях да падне от небето, като наречената „усеща и избягва” технология ги държи далеч от всичко, което може да повредят или може да ги повреди, било то на земята или във въздуха.Amazon има намерение Prime Air да бъде възможност за извършване на доставки по целия свят и казва, че работи с регулаторните органи в различни страни, за да се осъществи това. Компанията твърди, че ще осигури услугата, когато и където има регулаторната подкрепа необходима за безопасността.

 
Тагове:  KAmazonPrime-Ai

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.