Зоран Живкович: Аферата „Василев“ коства на България и Сърбия 200 млн. евро

Агенция Монитор - вторник, 26-09-2017 - 18:45

Прогресивният цирк, познат като aферата „Василев“ вече коства на България и Сърбия близо 200 млн. евро и съдбите на 820 семейства в Парачин. На нашата държава ще струва и още повече, когато изгубим арбитража с България или бъде блокирана европейската ни интеграция. Това заяви депутатът и председател на Нова партия Зоран Живкович в Скупщината.

„Последиците от мафиотските връзки на българския гражданин Цветан Василев, който е издирван от Интерпол и висшето ръководство на Република Сърбия, и Сръбската прогресивна партия, са многостранни - почти 200 млн. евро дълг. И което е най-лошото – около 800 работници от сръбската фабрика за стъкло са пратени на ръба на съществуването, категоричен бе Живкович. По думите му въпреки издирването на укриващия се след източването на КТБ от родното правосъдие в западната ни съседка ексбанкер е било позволено да купи фабриката за стъкло в Парачин, която бе обявена във фалит само преди няколко дни. Аферата „Василев“ и до днес не е приключила. Цветан Василев купи сръбската фабрика за стъкло през 2012 година от „Сърбиягаз“ чрез фирмите си „Глас Индъстри“ и „Рубин Плевен“, а чрез КТБ даде кредит на фирмите на стойност 118 млн. евро за модернизация и оборотни средства, обясни той. Според депутата по-лошото е, че фабриката дължи 50 млн. евро на „Сърбиягаз“ и ЕПС (електроснабдяването). По думите му загубите за България и задълженията към „Сърбиягаз“ са само част от щетите за страната ни и Сърбия, като цялата сума може да достигне дори до 200 млн. евро. Експремиерът припомни, че след многобройните искания, отправени от България Василев, съпругата му Антоанета и дъщеря му Радосвета, които също са обявени за издирване, да бъдат екстрадирани заради източване на над 2 млрд. евро от КТБ, властите в Сърбия не са направили нищо в последните три години. Въпросът за екстрадицията се прехвърля между Висшия и Апелативния съд няколко пъти. И до днес двете институции не могат да решат кой има правомощия да вземе решение, възмути се Живкович.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.