Доц. Атанас Мангъров
Монитор
Доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в Инфекциозна болница – София:

ВАКСИНИТЕ СПАСЯВАТ ДЕЦАТА ОТ СМЪРТОНОСНИ ЗАРАЗИ

Силвия Николова - сряда, 15-03-2017 - 19:00

 • Доц. Мангъров, грипът си отиде, но остана опашката му – много деца са с хреми, кашлици, настинки от различни паравируси. На какво се дължи това?

 • Паравирусите са като всяка друга вироза, но не са толкова специфични, колкото грипа и не протичат тежко, като него, но създават проблеми и на децата, и на родителите. Грипът се отличава от останалите респираторни заболявания по това, че е причинява от един или друг сезонен щам, срещу който има ваксина. При въпросните инфекции се разболяват само тези, които не са ги преболедували. Хората, които веднъж са се срещали с тези вирози, втори път не ги повтаря. Те могат да се разболеят, да киха, те кашлят и вдигат температура, но от друг паравирус. Тези викроорганизми са много разнообразни. Децата хи хващат, защото са чисто нови, не са ги карали, а ние, възрастните, се разболяваме по-рядко, защото вече сме се срещали с тях.

 • Могат ли тези вирози да доведат до усложнения при децата?

 • Те протичат обичайно с хрема, сополи, кашлица. В едни случаи, могат да засегнат и трахеята, от което кашлицата става страховита. В други, да се засегнат бронхите и децата за развият бронхиолити или бронхити. Много по-рядко може да се стигне до пневмония. Когато лигавицата на гърлото е възпалена, се получава оток. В резултат се запушват отворите на евстахиевите тръби, които свързват средното ухо с гърлото. Променя се налягането в средното ухо, мембраната на тъпанчето се раздува, следва болка. Възможно е в средното ухо, където е влажно и топло, да се създадат условия обичайното количество микроби там да се размножат прекомерно и това да доведе до отит.

Отитът е лечим. За разлика от него, при запушване на евстахиевите тръби, проблемът е в гърлото, но се усеща в ушите. В тези случаи трябва да се отпушат техните отвори.

 • Как става това?

 • С капки в носа се намалява отокът на лигавицата, така се постига изравняване на налягането от двете страни на мембраната на тъпанчето. За обезболяването й се капват в ушите обезболяващи капки. И двете неща са еднакво важни.

 • Защо срещу грипните щамове има създадени ваксини, а срещу парагрипните, няма?

 • Защото не са толкова тежки, колкото грипа. Освен това, те са твърде много и не е икономически изгодно и ефективно да се изработват ваксини срещу тях.

 • Много родителите напоследък не желаят да ваксинират децата си. Опасни ли са имунизациите?

 • Ваксините не са опасни. Благодарение на тях човечеството е преодолява редица смъртоносни заради. Една от съставките в пет и шест валентната е за хемуфилус инфлуенце тип В, който е един от най-честите причинители на отити, гноен менингит и пневмония. Десет валентната пневмококова ваксина пък , е срещу другия по най-висока честота причинител на отити – стрептококус пнеумония. Тези две ваксини освен, че са срещу менингити, са и срещу отити и пневмонии, причинявани от въпросните микроорганизми. Като се знаят тези неща, родителите нямат основание да се притесняват от имунизациите на своите деца.

 • Доста хора твърдят, че лекуват не само себе си, но и децата си с хомеопати. Можем ли да й се доверим?

 • Хомеопатията е шарлатания. Наскоро в Руската федерация тя беше обявена за лъженаука.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.