МРРБ

С 8 млн. лв. ремонтират път на шест десетилетия в Монтана

Агенция Монитор - понеделник, 04-12-2017 - 12:37

Шосето e най-краткото трасе от Видин за София през Белоградчик

До средата на годината ще приключи ремонтът на пътя Превала – Бели мел – Монтана. С над 8 млн. лв. се ремонтират три участъка от пътя с обща дължина 27 км. Това стана ясно по време на инспекцията, която зам.министърът на регионалното развитие Валентин Йовев е направил в региона, съобщиха от ресорното министерство.

Пътят е един от най-старите на територията на Областно пътно управление Монтана. Изграден е преди повече от 60 години, през периода 1956 - 1959 г. Обслужва 21 населени места, в общо 6 общини в областите Видин и Монтана. Това е и най-краткият път от Видин за София през Белоградчик, поемайки част от трафика от Дунав мост 2.

Трасето е с важно туристическо значение за Северозападна България и връзка с една от най-атрактивните туристически дестинации за България - Белоградчишките скали, а от там и за пещера „Магура“. Пътят е връзка и с важни исторически забележителности за Област Монтана - град Чипровци и Чипровския манастир.

Извършва се подобряване на технико-експлоатационното състояние на пътната настилка, стабилизиране на банкетите, подобряване на отводняването, ремонт и почистване на пътните съоръжения, откриване на видимост. Целта е пътят не само да бъде ремонтиран и в добро състояние, но и да се осигури безопасното пътуване на хората по него, допълват още от министерството.

Целта е в рамките на 2018-та година целият път от София до Монтана да бъде напълно ремонтиран. Агенция „Пътна инфраструктура“ има готовност през следващата година да стартират процедурите по разширяване на отсечката Мездра – Ботевград – част от път Е-79. Тя е в напреднала проектна фаза, вървят отчуждителни процедури, е съобщил по време на инспекцията председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов, който също е участвал в инспекцията.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.