„Не се страхувай“ на фотографа Пламен Кожухаров е един от деветте фотоса

9 фотографи илюстрираха бетселър, без да го четат

Христо Христов - вторник, 13-03-2018 - 17:11

9 български фотографи илюстрираха нов български бетселър,  без да са го чели. Условието за участието в импровизираната изложба, която ще бъде открита при представянето на романа „Повече от любов“ на Радослав Гизгинджиев в Габрово на 14 март е да се „водят“ от по едно-единствено изречение във всяка от 9-те глави на творбата. 

Романът се появи на книжния пазар на 14 февруари, идеята за фотоилюстрациите дошла седмица по-късно, а реализацията е станала факт за по-малко от три седмици, коментира Пламен Иларионов от Photoplace.Club.Той припомня, че за по-малко от месец романът претърпява две допечатки от по 2 000 бройки. Над него авторът, който живее във Велико Търново има половин дузина други книги е работил в продължение на 2 години.

Част от сюжетните линии са вдъхновени от реални събития, обвързани със съдбата на въдворените в т.нар "Лагери на смъртта" между 1944 -1962 г. в България, като са вплетени символи от езическата образност на Балканите: Реката на Забравата, Полята на Отвъдното и мистичните Асфодели (цветята между видимото и невидимото). Гизгинджиев е автор на 5 моноспектакъла, изиграни от актьорите Петър Антонов, Симеон Владов, Диана Димитрова ("Открадат живот") и Йоко Захариев.  През 2011 година той направи и дебют в игралното кино като режисьор и сценарист с филма  "Изпуснати думи" по разказ на Елин Пелин, като за главната поля привлече  Койна Русева.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.