Почти всички секции зад граница непопълнени

Тихомира Михайлова - неделя, 12-03-2017 - 15:29

Почти всички секции зад граница за вота на 26 март все още са непопълнени. От общо 371 комисии в чужбина само 10 са в пълен състав, става ясно от решение на ЦИК. Става дума за две в Гърция, две в Сърбия, две в Македония, три в съседна Турция, както и една във Великобритания.

Най-напреднали с формирането на секциите са в Гърция, Турция, Белгия, Германия. Там секциите са с между един до трима липсващи членове. Останалите държави секциите са празни, като в техният състава до момента има определен само един човек.

Във Великобритания ще има 58 секции, а в САЩ и Турция - по 35. Във Франция ще бъдат разкрити 15 секции, в Гърция - 21. В Германия ще има 13 секции на 8 места, тъй като държавата е дала съгласието си за разкриване на секции само в дипломатическите и консулските представителства.

ЦИК реши още да не изключва камерите в секциите в школата, за разлика от президентския вот през есента на 2016 година. Членовете на комисията не постигнаха нужното мнозинство от 2/3. Една част от членовете на ЦИК изтъкнали като аргумент, че секционните комисии трябва работят в условията на прозрачност., а друга част, че така се има опасност да се наруши тайната на вота.

Комисията ще глоби една от партиите за предизборен клип с вградени субтитри на чужд език, публикуван на нейната интернет страница. ЦИК постанови клипът да бъде премахнат, като формацията може да отнесе санкция от 200 до 2000 лева. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.