Полицията разби мафията в Пуля

Милано. Румен Михайлов Кореспондент на “Монитор”, Италия - четвъртък, 12-01-2017 - 14:07

Двеста карабинери, няколко бронетранспортьора и един вертолет участваха призори в четвъртък в операцията с кодово название „Кайрос“, по време на която бяха арестувани десетки босове и членове на най-мощната мафиотска структура в южната италианска област Пуля. Закопчаните са до един хора на клана „Нуци“, който според антимафиотите е водещ в местната организирана престъпност, известна със звучното име „Сакра корона унита“. От няколко години кланът бил без конкуренция в незаконните трафици в богатия селскостопански район Мурджа, намиращ се между административния център Бари и земеделската гордост на Пуля - град Алтамура.

При продължилото две години разследване служителите от Регионалната дирекция за борба с мафията в Пуля установили, че кланът „Нуци“ не се е занимавал само с традиционните за организираната престъпност трафици, с рекет, с корумпиране на държавни служители и с манипулиране на търгове за обществено строителство. При някои от проследяванията на босовете на клана агентите на силите за сигурност установили, че те търгуват дори с армейско въоръжение и техника. Освен това „Нуци“ се бил наложил в района Мурджа само за няколко години след серия от жестоки убийства на конкуренти и изземването на техния престъпен бизнес.

Освен многобройните арести, при операцията тази сутрин военнослужащите от оперативно-разследващото ядро на командването на корпуса на карабинерите в Бари са конфискували в полза на държавата две сгради на стойност половин милион евро, 50 кг кокаин и хашиш, много оръжия. Прокуратурата пък е повдигнала срещу арестуваните тежките обвинения участие в сдружение от мафиотски тип, незаконно притежание и търговия с оръжие, трафик на наркотици, убийства и рекет.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.