Създателите на приложението са приятелите Даниел Георгиев и Васил Альошин
Нова TV

Българи изобретиха приложение за далтонисти

Агенция Монитор - петък, 14-04-2017 - 18:42

Българи създадоха първото приложение в света, с което далтонистите могат да видят истинските нюанси на цветовете.

Компютърната програма би могла да помогне на 300 млн. души с цветна слепота по света. Те имат най-голям проблем с разпознаването на червения, зеления и синия цвят. Не могат да ги видят във всичките им нюанси, а понякога изобщо.

Създателите на приложението са приятелите Даниел Георгиев и Васил Альошин, разказва Нова тв. Даниел е известен като създателя на приложение, което помага на хората да предпазват очите си пред компютъра. Същността на приложението „Айрис“ е, че премахва синята светлина, която излъчва всеки монитор и която пречи на съня.

Двамата изобретатели се срещат за първи път на събитие за програмисти. Тогава били в различни екипи, но започнали да обсъждат идеи и така вече четири месеца работят заедно. Дани е създателят на приложението, а Васко е този, който го реализира на пазара.

Видовете далтонизъм са различни и точно затова програмата и промяната на цветовете се променя индивидуално на момента за всеки човек.

Приложението се продава от една седмица, но само в чужбина. За България, създателите имат друга идея, надяват се институциите да се свържат с тях, а момчетата са готови да им предоставят приложението абсолютно безплатно.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.