Лютиери от цял свят се събират в Казанлък

Христо Христов - четвъртък, 28-09-2017 - 16:00

 

 

Световна среща на лютиерите ще се проведе догодина в Казанлък, събитието е първото извън границите на Италия, а градът на розите е избран заради навършващия се век от лютиерството в България. Съобщението направи постоянния президент на Националната асоциация на италианските лютиери Гуалтиеро Николини по време на официално посещение на кмета на Казанлък Галина Стоянова в град Кремона.

Градоначалничката на Казанлък се срещна там с възпитаниците на международния институт по изкуствата „Антонио Страдивари“, казанлъчаните Георги Николов, Борис Касабов и Кристиян Тенев.Специално за българската делегация бе отворена уникалната зала-аудиторим при музея на цигулките, където на практика се изпитват струнните музикални инструменти за качествата им.

В състава на делегацията е и световноизвестният казанлъшки лютиер Едрю Едрев, който ще вземе участие и в международния фест STRADIVARIfestival 2017.

Казанлък и Кремона са побратимени градове, името на италианското селище носи и създадената преди 93 години от тримата братя Бончо, Иван и Димитър Георгиеви фабрика за струнни инструменти .

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.