Школските шефове могат да алармират здравните инспекции

Директори пускат сигнали за фалшиви извинителни бележки

Мила Мишева - четвъртък, 19-10-2017 - 08:00

В София проверили два документа от началото на учебната година

Директорите на училищата вече могат да подават сигнали до регионалните здравни инспекция при съмнение за фалшива медицинска бележка, предоставена от ученик. Това става ясно от писмо спуснато от Регионалното управление по образование до школските шефове в столицата.

„При необходимост инспекторите на СРЗИ ще осъществяват контрол на издадените медицински бележки, когато се касае за възникнало съмнение от страна на директорите за редовността на издадения документ“, гласи писмото. Своите сигнали директорите на столичните училища могат да изпращат на електронната страница на СРЗИ - в рубриката „Подай сигнал“- или да се свържат с дежурния инспектор на тел. 02/8130482. От столичната здравна инспекция обясниха пред „Монитор“, че от началото на годината са подадени два сигнала.

Инспекторите проверявали за изрядността на документите, които вече трябва да съдържат номер на амбулаторния лист уникалния индентификационен номер на лекаря и други допълнителни данни. След проверката се изпраща уведомително писмо до директора на училището, а санкция за медицинското лице не се предвижда, обясниха още от здравната инспекция.

Според директора на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов обаче това е доста сложен вариант за сигнализиране на нередности, който на практика е нереалистичен. Той обясни, че не би се обадил на експерт от здравната инспекция, за да провери достоверността на даден документ. „Медицинската бележка се издава първо от личния лекар, след това се предоставя на класния ръководител и излиза, че директорът трябва да следи тяхната достоверност. Тази безумна телефонна комуникация не е моя работа“, коментира Стаматов и добави, че според него това е несвойствен ангажимент за един директор.

Както „Монитор“ вече писа някои от личните лекари пък вече взимат такса „извинителна бележка“ за документите, които учениците представят, когато отсъстват по болест. Причината е, че от тази учебна година бележката, служеща за извинение на отсъствия, е по-стриктна и изисква повече писане, защото на нея трябва да фигурират номерът на амбулаторния лист, уникалният индентификационен номер на лекаря и други данни. Промените бяха въведени с цел пресичане на порочната практика за представяне на фалшиви бележки, когато учениците кръшкат от час. Таксата не противоречи на закона и варира между 1 лв. и 5 лв.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.