От чужди сайтове поръчваме основно дрехи и обувки.
СНИМКА: PIXABAY.COM
Използват разширение .uk, продават в долари и паунди

Китайски сайтове се представят за английски

МАГДАЛЕНА КОВАЧЕВА - вторник, 14-03-2017 - 19:09

Българите се лъжат от по-ниските цени

Китайски сайтове се представят за английски, като използват разширение .co.uk и заблуждават клиентите си, че предлагат качествена стока. За това сигнализира директорът на Европейския потребителски център (ЕПЦ) Игнат Арсенов по време на организираната от Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Министерството на икономиката кръгла маса на тема „Информационните технологии в полза на потребителите“.

Българите масово се залъгвали по ниските цени на предлаганите дрехи и обувки и поръчвали, без да проверят дали сайтът е надежден.

След пристигането на стоката обаче се оказвало, че тя въобще не отговаря на видяното на картинката, а качеството е изключително лошо.

В много от случаите дори плащали предварително, а доставката се забавяла или не пристигала въобще. Чак тогава опарените осъзнавали, че онлайн страницата, от която са поръчали, е ненадеждна и търсели помощ. Оказва се обаче, че експертите от ЕПЦ са безсилни, тъй като техните правомощия са само в рамките на Европейския съюз и не могат да се произнасят при проблеми, възникнали извън рамките на Общността. При такива случаи те препращали опарените клиенти да търсят подкрепа от различни китайски потребителски организации, които да им помогнат.

За момента случаите са единични, но все пак вероятността някой да бъде подмамен е голяма. Подобни лъжливи сайтове често не са изпипани и са с доста правописни грешки, като използваната валута е долари или паунди. В някои случаи пък потребителите имали възможност и сами да изберат в каква паричната единица да платят.

Шефът на ЕПЦ посъветва потребителите да проверяват сайта преди да поръчат. На него трябва да има данни за фирмата собственик, пощенски и електронен адрес, както и информация за това, че имаме право да върнем стоката в 14-дневен срок.

Арсенов допълни още, че се предвижда европейците да могат да използват своите абонаменти за филми, книги, музикални услуги и телевизия както в собствената си държава, така и когато пътуват. По този начин, когато французин се абонира за онлайн гледане на сериали, те ще са достъпни и когато дойде на почивка у нас.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.