Гласували за каручки и коли по-високи санкции, отколкото в закона

Осъдиха Общинския съвет в Смядово за незаконни глоби

КРАСИМИР КРУМОВ - вторник, 24-01-2017 - 13:20

Общинският съвет в Смядово е бил осъден да плати 20 лева съдебни разноски, а Админстративният съд е отменил санкционни разпоредби в местната Наредба номер 1 заради разминаването им със законите в България. В частност съветниците от Смядово били гласували за водачите на каручки и МПС-та в общината глоби, които били в пъти по-високи от предвидените в Закона за движение по пътищата. Срещу новите текстове в общинската "конституция" се обявила окръжната прокуратура в Шумен.

Спорният текст, който стигнал до съд бил приет още на 15 май 2000 година. Тогава с абсолютно мнозинство по предложение на кмета местните съветници приели да санкционират с глоби от 30 до 100 лева водачите на МПС-та и превозни средства с животинска тяга, които паркират или изоставят катастрофирали, неизползвани или спрени от движение возила по улиците, тротоарите и зелените площи. За същото нещо обаче - неправилно паркиране или престой Законът за движение по пътищата в чл. 183 ал. 2. т. 1 предвиждал глоба в размер на 20 лева. Така санкцията, наложена от общинските съветници в зависимост от конкретното решение на санкциониращия надхвърляли регламентирания със закон размер от половин до пет пъти. Съдът в Шумен отменил почти 17-годишния текст на наредбата като приел аргумента на прокуратурата, че Наредба №1 противоречи на нормативен акт с по-висока степен - Закона за движение по пътищата.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.