Технология събира парникови газове за парници

Агенция Монитор - четвъртък, 01-06-2017 - 13:28

Постигнатото миналата година Парижко споразумение включва близо 200 държави, които обещаха да намалят емисиите на парникови газове, за да запазят световната температури от покачване с повече от 2 ° C над прединдустриалните нива преди края на века. Но само ограничаването на повишаващите се емисиите няма да бъде достатъчно, а технологиите, които активно извличат повече CO2 от атмосферата, също ще бъдат жизненоважни. За тази цел в близост до Цюрих заработи ново съоръжение за филтриране на CO2.


Компанията Climeworks, нарича своята технология Direct Air Capture (DAC). Разположено на покрива на завод за рециклиране на отпадъци, съоръжението DAC събира изхвърляното CO2 от завода във въздуха, което химически се отлага върху повърхността на филтри. Когато някой филтър се напълни, автоматично се загрява до около 100 ° C, изолирайки CO2, което след това може да бъде пречистено и продадено.
Съоръжението на завода в град Хинвил (Hinwil), подава пречистеният CO2 към оранжерия, разположена на 400 метра, където се използва за отглеждането на зеленчуци. Climeworks смята, че газът може да бъде използван и за различни индустриални приложения, като създаването на нови климатично неутрални горива, за газирани напитки или да бъде събиран под земята.


За да стане възможно най-ефективно, съоръжението DAC се захранва от излишната топлина излъчвана от завода под него. В настоящия си вариант, системата може да улавя 900 тона CO2 годишно и за да докаже своята ефективност, централата в Хиневил ще работи като пилотен проект в продължение на три години. След това Climeworks има някои доста амбициозни планове.

„Технологиите за отрицателни емисии са от решаващо значение, ако трябва да задържим температурата под двата градуса, цел на международната общност”, казва Кристоф Гебалд, съосновател и директор в Climeworks. „Технологията DAC има ясни предимства за постигането на тази цел и е подходяща да бъде комбинирана с подземно хранилище. Работим усилено, да постигнем целта за филтриране на един процент от световните емисии на CO2 до 2025 г. Но за да постигнем това, са необходими около 250.000 DAC съоръжения, като това в Хинвил”.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.