СНИМКА МОНИТОР
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА:

Токът на свободния пазар у нас най-евтин в целия ЕС

ИВАН ПЕТРОВ - петък, 09-02-2018 - 17:25

Цените на електрическата енергия в България са едни от най-ниските в Европейския съюз. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол. Тя се позова на цитира данни от статистика на Еurostat. Тя даде пример, че през изминалата 2017 г. средно-претеглената цена на електрическата енергия в България е била 76, 90 лв.за мегаватчас или 39 евро, докато в Унгария за миналата година - 50 евро, в Румъния - 48 евро. Петкова уточни, че трябва да се има в предвид, че цените на свободния пазар се формират от търсенето и предлагането. По думите й българският електроенергиен пазар съответства на тенденциите в региона. По думите й интегрирането му към европейския пазар е в ход и нивото на обединяване ще се задълбочава и ще доведе до частично конвергиране на цените в България с тези на съседните държави.

Министърът на енергетиката добави, че колебанията на борсовите цени на българския пазар е съпоставима с другите пазари, като дори е по-ниска отколкото в някой страни с много по-развит пазар и борси като Румъния и Унгария. Това е показал анализ за стандартните отклонения на среднодневните цени на борсовите пазари "ден напред" в България, Гърция, Словакия, Унгария, Словения, Хърватска, Румъния, Чехия и Сърбия. Министър Петкова припомни, че цената на битовите потребители на регулирания пазар, където се намират и небитовите, които са присъединени към мрежите ниско напрежение, то тя се определя от КЕВР.

Енергийният министър допълни, че основните производители и доставчици на електрическа енергия на регулирания и на свободния пазар в България са дъщерните дружества на Българския енергиен холдинг - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица - Изток - 2" и НЕК.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.