Снимки: Lund University

Създадоха най-бързата камера с света

Агенция Монитор - понеделник, 01-05-2017 - 12:48

За заснемането на плодове разкъсвани от куршуми или спукването на балони пълни с вода е необходима високоскоростна камера. Следващото поколение свръх бърза камера е няколко милион пъти по-бърза от настоящите високоскоростни камери, като Phantom Flex и може да заснеме самото движение на светлината.

Учени от университета Лунд (Lund University) в Швеция демонстрираха камера с възможност за заснемане на около пет трилиона изображения в секунда.

Това не са пет трилиона отделни кадъра в секунда. За да се намали времето, камерата изважда няколко изображения от един кадър. Докато затворът е отворен, няколко различни лазерни светкавици осветяват обекта. Всяка лазерна светкавица е визуално кодирана и може да бъде отделена от останалата част от информацията в кадъра, след това с помощта на дешифриращ ключ.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това  доста наподобява на предишния рекорд за най-бърза камера в света поставен от университета в Токио, който е постигнал незначителни 4,4 трилиона кадъра в секунда.

Тази камера ще е полезна на научни и индустриални проучвания, където ще е достатъчно бърза да проследява визуално процеси, които се случват за пикосекунда или фемтосекунда. Учените разработили процеса, обръщат по-голямо внимание на изгарянето, което е сравнително добре разбрано на макро ниво, но се задвижва от редица свръх бързи процеси на молекулярно ниво.

Екипът ще използва камерата, за да документира химията на плазмените изхвърляния, началото на различни химични реакции и продължителността на квантовите състояния, както при изгаряне, така и в биологични тъкани.
 

Едва ли някой знае, колко голяма карта с памет е необходима. Ако се заснеме мигането на окото, което отнема около 0.3 секунди, и след това се пусне на кино скорост с 24 кадъра в секунда, ще отнеме по-малко две хиляди години, за да се изгледа заснетото.

 
Тагове:  KLund-University

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.