Министър Лиляна Павлова: Председателството ни дава шанс да променим имиджа на България

Агенция Монитор - неделя, 31-12-2017 - 11:50

Очакваме 25 хиляди гости да посетят страната ни за шест месеца

Западните Балкани, Турция и не на последно място-дебатът за Полша. Той ще е много труден, защото има вероятност да доведе до разделение между новоприсъединили се и старо присъединили се страни, Изтока и Запада. Това са чувствителните теми, които ще са във фокуса на българското председателство, стана ясно от ресорния министър Лиляна Павлова в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

„Всичко това обаче ще даде уникална възможност и шанс да променим имиджа на България. Обвинявани сме в непрозрачност, корупция и т.н. Сега е моментът да покажем, че много сме направили”, обясни Павлова. Тя уточни, че очакваме 25 хиляди гости да посетят страната ни за тези 6 месеца. Според Павлова е най-важно да няма терористични атаки и проблеми със сигурността. Тя коментира и изказването на бившия си колега Симеон Дянков, според когото българското европредседателство ще бъде успешно в зависимост от това дали влизаме ли ние в „чакалнята“ на Еврозоната.

„С цялото ми уважение към г-н Дянков, той не разбира от европейски въпроси, защото никога не му е била това тематиката, и по този смисъл той няма как да разбира същността на това какво е Европейско председателство, какво представлява Съвета на Европейския съюз де факто, който ние председателстваме. И оттам за съжаление, дори и от него изказано, това е едно грешно очакване, което той влага в обществото като цяло. Защото вие виждате, че дори в парламента, в националния ни парламент дебата, и всички ние сме наясно, че да, трябва да отстояваме този въпрос. Да, излязохме с категорична, и аз лично присъствах в Европейския парламент, когато беше дебатирана темата сега, на 15 декември, за влизането на България и Румъния в „Шенген“. И тя беше сериозно поставена на дневния ред. И ние се изразихме, много е категорична българската позиция, и тя е – изпълнили сме отдавна критериите, не ни третирате равностойно с останалите държави, и ние сме категорични, че така както получихме подкрепата личната на председателя Жан-Клод Юнкер, на европейските лидери, сега искаме да извървим следващите стъпки. Така че заявката е дадена”, коментира Павлова. Според министъра по време на председателството ни страната ни трябва да покаже, че е надежден балансьор.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.