Кураж му е майката

МАРИЯ КАДИЙСКА - сряда, 28-03-2018 - 20:00

Един полицай хванал издирван престъпник. По този повод имало пресконференция и журналистите попитали: „Как успяхте да го заловите, като е бил преоблечен като жена? Как разбрахте?“ „Много лесно! Върви си този тип по улицата и не спря пред нито една витрина на магазин.“

Полицията се сети най-после за силата на социалните мрежи и реши да влезе в крак с новото време. Речено-сторено. Столичната дирекция на вътрешните работи публикува във фейсбук страницата си снимки на издирвани хора – ама не се знае всичките ли са, част от тях ли и каква, и ако е така, на какъв принцип е подборът. И защо например Столичната дирекция търси гърка, който прегази момиче в Пловдив? Не става ясно. Но хубавото е, че в коментарите под снимките хората пишат кой къде е от издирваните. Помагат хората на органите на реда. Бравос! За някои от издирваните дават линкове към профилите им във Фейсбук, за други съобщават в кой район се подвизават. И внимание... отговорът на полицията под такива коментари е: „Обадете се, ако ги видите“. Ами те гражданите да вземат и да ги арестуват и направо да ги отведат в районното управление. Щото докато им приемат обаждането и последва реакция, издирваното лице ще вземе да се премести и иди го търси в неизвестното.

Що за издирване извършва полицията, пита се обикновеният данъкоплатец и не може да проумее как е възможно хора, които са обявени за търсене, с години да работят и живеят, без да се крият и никой да не ги прибира. То не е достатъчно само да се прави регистър, но и да има файда от тази статистика.

Обаче публикуването на 50-ина снимки във фейсбук страницата на СДВР здраво развеселява народа. Под портрета на едно от търсените лица „падат“ яки коментари и бъзици по повод големината на ушите му. А един от издирваните пък направо си е написал телефона под снимката, да не се затрудняват издирвачите.

Почти всеки знае известната фраза на френската кралица Мария-Антоанета, която е обезглавена по време на Френската революция: „Като нямат хляб, да ядат пасти“. За бедния народ става дума. Няма категорични данни, че наистина кралицата е казала това, но звучи като емблема на цинизма и фразата е останала в историята. Обаче има доказателства, че Мария-Антоанета е написала в последното си писмо: „Спокойна съм като всеки, на чиято съвест не тежи нищо“. Факт са и думите й към съда малко преди екзекуцията: „Кураж! Когато моите мъки са на път да свършат, не е моментът моят кураж да ме изостави“. Кураж на МВР да се справи с мъката с издирването.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.