Ивайло Цветков

Скъпият път към електронната справедливост

Васил Нанчев - сряда, 11-11-2015 - 18:27

Очаквано или не, винетките поскъпнаха, и то яко. Особено за хората, пътуващи извън града по 2-3 пъти в месеца.

Новата по-висока цена със сигурност ще увеличи мераците да се правят стикери менте.

Подобно драстично вдигане на винетките ще породи и много коментари, които далеч не са лишени от аргументи. Досегашната цена може наистина да е била ниска в сравнение с останалите в страните - членки на ЕС, но и доходите там са далеч по-високи. Така че привържениците на евтините винетки с право ще попитат как пенсионер с 200 лв. пенсия, живеещ в някое село, ще си позволи да даде половината от нея за стикера. Да не забравяме, че на възрастните хора им се налага често да пътуват на лекар, да си купят лекарства и дори да си напазаруват, защото просто в селото няма магазин. Не е тайна, че от години в някои краища на родината автобусният транспорт се появява в най-добрия случай веднъж седмично. Така на практика увеличаваме рисковете от тотална изолация на старите хора и цели селища в страната. Скъпата винетка ще намали използването на личните возила и от останалите собственици, особено на тези с по-плитки портфейли. Положителното в случая е, че ще отчетем по-голямо намаляване на вредните емисии в атмосферата. И ще допринесем за намаляване на рисковете от станалото модерно напоследък „глобално затопляне”.

И добре, увеличаваме цената, но поне парите да отиват за поправяне на пътища. А всеки, пътуващ с кола извън града, независимо дали го прави рядко или всеки ден, знае за състоянието на родните ни пътища. Те са в пъти по-зле от съседна Сърбия, преживяла бомбардировки. Допреди няколко години средствата за поддръжка им не бяха малко, но шосетата ни продължават да бъдат в тежко състояние. Значи системата работи неефективно. Излиза, че решаването на проблема е въпрос на манталитет, организация и на пари. Манталитетът скоро няма да стане европейски, защото за това трябват повече десетилетия. С организацията нещата стоят почти по същия начин. Остава да налеем повече пари и това е главният довод на привържениците на скъпите винетки. Сметките обаче сочат, че поскъпването на стикерите ще донесе някакви около 60 млн. лв. С тях трудно ще изкърпим всички дупки по родните шосета.

От доста години непрекъснато ни се повтаря как въвеждането на електронните винетки ще възстанови справедливостта и ще плащат само пътуващите с кола извън града. В доста европейски страни обаче подобна такса се взема само за аутобаните и първокласните пътища. Останалите са безплатни. Дали и тук ще се въведе такъв режим, също е въпрос на справедливост. Иначе плановете на родните пътищари са електронната система да бъде въведена след година или две. Чакахме доста петилетки и дано най-после доживеем отиването в историята на залепените по предните стъкла стикери.