Моринари Ватанабе с дипломата за "Почетен професор", връчена му от ректора на НСА проф. д-р Пенчо Гешев.
Снимка НСА
След връчването на приза "Почетен професор"

Президентът на ФИГ: Аз още съм студент в НСА

Агенция Монитор - понеделник, 13-11-2017 - 16:54

Президентът на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе беше обявен за "Почетен професор на Националната спортна академия "Васил Левски". Символите на почетното звание - медал и диплом, му връчи ректорът на НСА проф. д-р Пенчо Гешев на тържествена церемония.

"Аз не съм професор на НСА, аз тук не съм президент на ФИГ, каза японецът на чист български език при награждаването. - Тук винаги ще бъда студент. Нямаше да бъда президент на ФИГ, ако не бях срещнал на времето ректора проф. Хаджиев, ако не бях студент на НСА, ако не бях ял българско мляко. Благодаря на България за всичко, това."

Официални гости на церемонията бяха Н.Пр. Масато Ватанабе, посланик на Япония, зам.-министърът на младежта и спорта Габриела Козарева, секретарят по културните въпроси в посолството на Япония Мисаки Нишимура и зам.-председателят на БОК Йорданка Благоева.

В първата си публична лекция като почетен професор Ватанабе представи темата „Индустриалната революция на 21 век започва със спорта“. В нея изложи обширно възгледите си за възможностите на спорта да промени негативните тенденции в съвременното общество. Според него спортът може да "обърне вълната" на главоломно нарастващият процент на застаряващото население, увеличаващата се продължителност на нуждата от здравни грижи, които са сериозно изпитание пред всяка икономика. Решението е в редовните занимания с физически упражнения. ФИГ вече се е ангажирала в борбата с деменцията, а от 2024 г. има за цел участие в Параолимпийските игри, подчерта Моринари Ватанабе.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.