Екипът на д-р Иван Сираков /в средата/ с останките от раздробения фитобезоар, изваден от стомаха на възрастната пациентка
Стоян Стратиев

Извадиха безкръвно огромен камък от стомаха на старица

Христо ХРИСТОВ - понеделник, 02-04-2018 - 16:48

 

 

 

Огромен / 10х6 см/ камък извадиха по безкръвен метод от стомаха на 78-годишна пациентка лекари от старозагорската болница „Тракия“.

Жената била насочена към тях след като в друго здравно заведение установили наличието на т.нар. безоарен камък и я посъветвали да се подложи на операция.

90 минути е продължила безкръвната интервенция от екипа на д-р Иван Сираков, докато успеят да раздробят образованието и го измъкнат през хранопровода и устата.

Специалистите коментират, че образуването на фитобезоар е много рядко срещано състояние, при което в стомаха се отлага и окрупнява твърда маса от несмлени частици от растителен произход. Те постепенно се сливат и безоарът се окрупнява, добивайки големина и консистенция на органичен камък, който не може да премине през изхода на стомаха към дванадесетопръстника и остава вътре. Камъкът в конкретния случай с бабичката и е причинил голяма стомашна язва.

 „В над 17-годишната си практика във ВМА, където работех преди да постъпя на работа в МБАЛ „Тракия“, съм се сблъсквал 3 пъти с фитобезоар!“, уточни д-р Сираков. Единият  бил при жена, спазвала дълго време режим на хранене с много хранителни добавки и билкови таблетки със слабително действие. Жената дълго време дъвчела и поглъщала ленено семе, за да подобри чревния си баланс..

При сегашния  пациентката се е хранила нормално. Преди месец жената почувствала болки, тежест в стомаха и изразен дискомфорт. Разрешаването на такъв медицински казус изисква голям опит от ендоскописта и целия му екип, както и специфично оборудване - ендоскопски апарати и консумативи. Лекарят и неговият екип решават да извадят образуванието по ендоскопски път, въпреки големия му размер и много твърда консистенция.

„Подготвихме се сериозно за интервенцията. Анестезиологичният ни екип интубира пациентката, защото иначе имаше риск да изпуснем някой от фрагментите през гласните връзки в трахеята, докато изваждаме парчетата от чуждото тяло през хранопровода. При дефрагментирането използвахме и рязане с полипектомичните бримки с постоянен ток“, разказа д-р Сираков.

Пациентката вече е изписана в отлично състояние и се чувства добре. Поставена е на специален хранителен режим, предписани са й медикаменти за лечение на язвата на стомаха.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.