Разработват се мерки за намаляване на цените на чартърите за руските туристи.
СНИМКА МОНИТОР
Готвят се намаления на тарифите за възрастни

Русначета до 16 години ще идват с безплатни визи

Агенция Монитор - четвъртък, 16-03-2017 - 18:15

Очакваме 10% повече посетители от РФ през лятото

Обсъжда се русначета до 16 години да идват у нас с безплатни визи. Това съобщи българският посланик в Русия Бойко Коцев на кръгла маса в Москва. По думите му поставен е въпросът за намаляване на таксите за издаване на документи и за възрастни. Той подчерта, че вече се разработват редица мерки за намаляване на цените на авиопревозите, която е неоправдано високи.

Все още предстоят много разговори по темата, защото в ЕС има конкретни цени на визи за трети страни, с което трябва да се съобразим, коментира Кирил Драмов, от пресцентъра на Външно министерство. И заяви, че тази мярка няма да е в сила от това лято.

Руските туристи вече заемат

 

четвърто място по брой чуждестранни посетители у нас

 

стана ясно от думите на служебния министър Стела Балтова, по време на форума. Данните показват, че през миналата година у нас са дошли 584 хил. руснаци, което с 19 на сто повече спрямо година по-рано. Русия е стратегически пазар за България, като големи хотелски комплекси работят само за гостите от там, коментира още Балтова. Тази година трябва да се привличат повече руснаци, като в допълнение към традиционните пакети се добавят предложения за турове, свързани със събития, като например годишнините от освобождението на Плевен и Стара Загора.

Прогнозите са тази година у нас да дойдат с 10 на сто повече гости от Русия, съобщи още Балтова пред БТВ. И допълни, че при немските туристи по данни на туроператорите ще има ръст от около 20%.

В навечерието на летния сезон министърът прогнозира около една десета общо увеличение на чуждестранните туристи през летния сезон. Относно подготовката за сезона министърът посочи, че всички пречиствателни станции без тази в Ахтопол са напълно изправни, ремонтират се пътищата в курортите и се сформират мобилни групи, включително такива с полицаи. За поредна година обаче най-голям

 

проблем се очертава намирането на подходящи кадри

 

Балтова посочи, че е запозната с въпроса. И обясни, че се върви към споразумение за 90- дневни работни визи за чужди граждани от трети страни, които да работят в курортите й. Тя допълни още, че този срок не е напълно достатъчен, защото летният сезон продължава поне 120 дни.

Относно зимния сезон министърът посочи, че зимният сезон е успешен заради подходящото време и качествения предлаган продукт, като ръстът през декември е бил много висок на годишна база. По думите й нарастването е продължило и през януари. Минимален спад от 1,5% се отчита в броя на нощувките през февруари, посочи още министърът. И допълни, че той е компенсират от увеличението в предните месеци.

Върви се към извършване на екооценка на Национален парк „Пирин”, обясни още Балтова. Според нея тя е задължителна. Не мисля, че това, че няма яснота по отношение на инфраструктурния проект, пречи на развитието на туризма там, посочи още тя. И допълни, че е убедена, че ще се вземат добри решения, за да се създадат предпоставки за увеличаване на броя на туристите в региона.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.