120 души на месец дирят изчезнал стаж

Анна Ефтимава - неделя, 01-10-2017 - 19:26

Всеки месец около 120 човека търсят липсващия им по документи стаж за пенсия. Това показва проверка на „Монитор“ сред консултантски фирми.

„Най-големият проблем, с който се сблъскват поне 10 мои клиенти месечно, е липсата на архив на предприятието, в което са работили, за да докажат осигурителния си стаж за пенсия“, обясни пред „Монитор“ пенсионният консултант Стефан Колев.

Загубата на трудова книжка, липса на подпис и печат от някогашния работодател са сред честите причини за „дупка“ в трудовото досие на кандидатите за заслужена почивка. Практиката на пенсионни консултанти показва, че най-често пред проблема с липсващ стаж за пенсия се оказват хората, работили преди 1997 г. Причината е, че част от предприятията, от които служителите трябва да имат документи, вече са закрити. Така кандидат-пенсионерите трябва да издирват правоприемниците на тези фирми, за да докажат, че са работили в съответната фирма. Намирането на липсващите документи, доказващи положения труд, може да бъде поверено на пенсионните консултанти, което излиза между 50 и 150 лв.

„Има случаи, в които търсенето на стаж може да отнеме година. Затова доста хора с липсващ до 12 месеца осигурителен период се оказват от тази процедура“, обясни пенсионният консултант Марин Николов. В подобна ситуация е попаднал 50-годишният му клиент Димитър, който не може да се възползва от ранно излизане в заслужена почивка заради липсващ стаж. „По документи му се губят година и половина стаж за втора категория труд, без която не може да излезе в пенсия“, разказа Николов.

 

Подробности четете в хартиеното издание на "Монитор"!

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.