Момче на 9 г. най-малкият носител на ХИВ в Пловдив

Ели Крумова - понеделник, 05-06-2017 - 21:00

Момченце на 9 години е най-малкият пациент на пловдивската Инфекциозна клиника, тъй като е носител на ХИВ. Най-възрастният ХИВ позитивен е мъж на 68 години. Детето е било заразено при раждането, което се случва тогава, когато майката, носител на вируса на СПИН, не се лекува.

„Ако жената, която е носител на вируса на СПИН, се лекува по време на бременността, то вероятността бебето да заболее е 5%”, каза шефката на Инфекциозна клиника в Пловдив проф. д-р Мариана Стойчева. По думите й в клиниката се работи с близо 200 ХИВ позитивни, като повечето от тях са мъже. Повечето са наркомани и са се заразили при ползване на общи спринцовки. Други пък са имали безразборни полови връзки, а трети – единични и случайни партньорки, но пък не са ползвали предпазни средства. За носителите на ХИВ вируса държавата отпуска безплатни медикаменти, които на месец излизат към 2000 лева. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.