СНИМКА PIXABAY.COM
С промени в Закона за енергетиката

По-строги условия за субсидиран ток от оранжерии

Агенция Монитор - четвъртък, 15-06-2017 - 11:00

Опитват да спрат далаверите на фиктивните производители

С гласуваните на второ четене промени в Закона за енергетиката се поставят по-строги условия за изкупуването на добит ток от когенерационни мощности, използвани за отоплението на оранжерии, произвеждащи земеделски продукти.

В редакцията на чл. 30 от закона се предвижда отсега нататък Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да определя цени за малки производители на енергия от когенерация, ако те използват не по-малко от 100 процента от произведената топлинна енергия за производство на растителна земеделска продукция. При първото четене беше заложено 70 на сто. В досегашния вариант на закон нямаше изрично фиксирани проценти.

По време на дебатите на второ четене в парламента в сряда се разгоря спор именно за тези проценти и как те могат да намалят възможностите за далавери. Депутатът Делян Добрев от ГЕРБ припомни как преди няколко години са били направени промени в същия закон и отново са били свързани с комбинираното производство на ток и топлинна енергия. По думите тогава причината са били диспропорции във „Видахим”, където изкупуваната на субсидирани цени от неговия тец електроенергия, която е била на десетки пъти по-голяма като стойност от произвежданите и продавани от завода автомобилни гуми. „Още тогава орязахме възможностите за подобни далавери”, добави Добрев.

От левицата изчислиха, че за изкупуване на ток от когенерациите в страната Националната електрическа компания (НЕК) харчи на година почти 315 млн. лв., като около 108 млн. лв. след това се начисляват в сметките на потребителите в графата „Задължение към обществото”.

Поправката предвижда още КЕВР да определя цени за малките производители на енергия от когенерация, добиващи растителна земеделска продукция. В тази връзка депутатът от БСП Иван Генов заяви от трибуната на парламента, че регулаторът защитава частните тецове да не трупат загуби. Според него комисията няма да попречи на далаверите. По думите му трябва да се засили контролът дали при производството на ток, изкупен на преференциални цени, отделената топлина е била използвана за производство на земеделска продукция. Депутатът от левицата предложи да се въведе норма за добивите, за да не се получи някой да си вземе няколко килограма от пазара и да декларира, че ги е отглеждал месец, като е топлил оранжерията си токът от когенерацията му да се изкупува със субсидия.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.