41% от износа ни за Швейцария е само от дрехи и обувки.
МОНИТОР
ЗА ГОДИНА

Изнесохме дрехи и обувки за над 90 млн. евро към Швейцария

Агенция Монитор - понеделник, 17-07-2017 - 13:55

Изнесохме дрехи и обувки за над 90 млн. евро или 100 млн. шв. франка за Швейцария през 2016 г., което е 41% от целия ни експорт, сочи анализ на Федералната митническа служба на Швейцария по повод на 10-годишнината от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз. Северната ни съседка пък е изнесла текстил към Швейцария на обща стойност 211 млн. франка, или 36 на сто от всички стоки, които изнася.

На второ място по експорт са стоки и продукти от групите - машини, метали и електроника, като България изнася основно метали, а Румъния – превозни средства.

Основните продукти, които се изнасят от Швейцария за двете балкански страни са химически и фармацевтични продукти, които правят почти половината от целия износ.

От митническата служба уточняват, че вносът на стоки произведени в България и Румъния за Швейцария се е увеличил 10 пъти, а износът е нараснал 3 пъти за последните 10 години.

За периода от 2000 до 2008 година вносът от страните-членки на ЕС към Швейцария е нараснал средно с 5 %, от Румъния - с 15 %, а от България той се е увеличил с 18%.

Общият размер на износа от България за Швейцарската конфедерация през 2016 година възлиза на 261 млн. франка.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.