Върхът на айсберга

Дузина черни дупки зеят в центъра на Млечния път

Агенция Монитор - понеделник, 09-04-2018 - 13:40

Дванадесет черни дупки бяха открити в центъра на Млечния път, но това е само върхът на айсберга, заявиха астрономи, цитирани от АФП. Те предполагат, че броят на черните дупки там е 40 пъти по-голям.

"Наблюдавахме 12 черни дупки в центъра на нашата галактика", заяви Чарлз Хейли от Колумбийския университет.

Съществуват два вида черни дупки в зависимост от масата им - звездна черна дупка, която се формира в края на живота на звезда, и свръхмасивна черна дупка, която се намира в центъра на галактика и чиято маса е между 1 милион и няколко милиарда пъти по-голяма от слънчевата.

Според Чарлз Хейли откриването на 12 звездни черни дупки близо до Стрелец А е само върхът на айсберга. "Тези звездни обекти са твърде далеч и следователно вероятно пропускаме да забележим онези, които са по-малки от тях", поясни той. Въз основа на броя на наблюдаваните черни дупки в най-близката до Земята зона, астрономът заключил колко черни дупки е пропуснал да забележи по-далеч. Те вероятно са около 500 в центъра на Млечния път. "Въз основа на получените резултати смятаме, че има около 10 000 черни дупки на разстояние по-малко от 3 светлинни години от свръхмасивната черна дупка - отбеляза астрономът. - Щом като в центъра на Млечния път има толкова много черни дупки, вероятно същата е ситуацията в повечето други галактики."

В същото време астрономи от Европейската южна обсерватория в Чили откриха невидима във видимите светлинни лъчи неутронна звезда със слабо магнитно поле и пръстен от студен газ, съобщи Лента като цитира СайънсАлърт. Обектът е разположен близо до Малкия Магеланов облак и е първото подобно астрофизическо тяло, открито извън пределите на Млечния път.
По преценки на учените, обектът SNR 1E 0102.2-7219 (E0102) е на 2000 години. Става въпрос за останки от свръхнова, които сформират сложна напомняща мехур структура. Данните, получени от телескопа VLT (Very Large Telescope) и рентгеновата обсерватория "Чандра", показват, че във вътрешността на мехура има тороидална област от студен газ, която бавно се отдалечава от компактен обект в центъра на E0102.
Въпросният компактен обект се оказа източник на рентгеново лъчение и бе обозначен като p1. Природата му остава неизвестна и освен това не е ясно дали действително се намира в E0102 или зад него.
Астрономите доказаха, че обектът бил част от останки от свръхнова и е малка неутронна звезда. Тя е с два пъти по-малки размери в сравнение с обичайните неутронни звезди, чийто диаметър е 20 км. Тази разновидност на астрофизическите тела излъчва слаба рентгенова радиация и не е забележима във видимите лъчи. Механизмът, довел до формирането на облака от студен газ, засега е неизвестен, но учените предполагат, че е свързан с поглъщането на компактния обект от звезда компаньон.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.