Пчелите си падат по нездравословни храни

Агенция Монитор - сряда, 10-01-2018 - 14:03

Пчелите, подобно на хората, са склонни да "налитат" на нездравословни продукти - откритие с потенциално неблагоприятно въздействие върху глобалната хранителна продукция, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Тестове, направени от специалисти от университета на Илинойс, показват, че пчелите предпочитат да събират захарен сироп, примесен с фунгицида хлороталонил, пред "чиста" храна.

Редица предишни проучвания свързват фунгицидите с глобалното намаляване на популациите на медоносните и дивите пчели, които играят важна роля в опрашването на посевите. Въпросните препарати за борба с гъбични заболявания не само оказват неблагоприятно въздействие върху пчелните популации, но и подсилват токсичността на пестицидите и унищожават полезните гъбички в кошерите.

"За нас беше изненадващо да установим, че пчелите харесват някои вредни фунгициди. Изглежда насекомите, подобно на хората, са склонни да налитат на храни, които могат да им навредят", казва ръководителката на изследователския екип Мей Беренбаум.

За целите на изследването специалистите са тествали чист захарен сироп и захарен сироп, примесен с три фунгицида и два хербицида в различни концентрации.

Изследователите са установили, че тестваните пчели налитат на сиропа с фунгицида хлороталонил и избягват или остават безразлични към другите два. В тестовете с пестициди насекомите са проявили предпочитание към масово използвания хербицид глифозат.

"Откритието е тревожно не само заради неблагоприятния ефект за пчелните популации, но и заради потенциално опасното въздействие върху глобалната хранителна продукция", допълва Беренбаум.

Тагове:  пчелихранене

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.