Андрей Ковачев
Наш депутат организира отпътуването на колегите си от Брюксел

Опасаха с ограждения Европарламента

Яна Йорданова - вторник, 22-03-2016 - 14:24

Сградата на европарламента е опасана с ограждения, а площад „Люксембург“ е отцепен. Това заяви пред агенция „Монитор“ евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който коментира атентатите в Брюксел. Той обаче уточни, че излизането от града е затруднено.

„В момента целият град е блокиран, няма никакъв транспорт. Трябва обаче да изчакаме до утре и да видим как хората ще се приберат по родните си места“, допълни Ковачев.

В момента той е ротационен ръководител на квесторите на ЕС и затова е ангажиран с осигуряването на сигурността на депутатите и служителите на Европарламента. Експлозиите са били съвсем наблизо до сградата. Според Ковачев терористите се стремят да покажат, че могат да разрушат демокрацията и свободата и то точно в сърцето на европейските институции. Заради това евродепутатът ни смята, че е необходима обща разузнавателна служба на ЕС. Това щяло да подобри обменът на информация.

„Терористичните клетки трябва да бъдат унищожени. Само с такава служба ще можем да се противопоставим ефективно на тероризма. Въпреки че бяха предприети мерки още преди няколко месеца, видяхте, че Брюксел не можа да се опази“, добави Ковачев. Според него решението на проблема не е в това колко полицаи има по улиците. Ако нямало предварителна информация за подготовка на подобни атаки, нямало как борбата с тероризма да бъде ефективна. Ковачев уточни, че Европа е привлекателен континент и затова терористични актове можело да има навсякъде и по всяко време. Според него това не било свързано само със залавянето на Салах Абдеслам.

„Няколко пъти имахме желание за законодателна инициатива за създаването на европейска разузнавателна служба, но нямаше мнозинство в европарламента. Много колеги не желаят да подкрепят такава стъпка. Надявам се обаче, че след като сме изправени пред такова предизвикателство, те да разберат, че това е верният път в борбата с тероризма“, каза още евродепутатът.

 

 

 

 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.