С поправките в закона се гарантират по-добре правата на потребителите при покупки на жилища чрез ипотеки.
domprodavai.ru
НС одобри промени в Закона за кредитите за недвижими имоти

Мислим 2 седмици, преди да подпишем договор за ипотека

Агенция Монитор - четвъртък, 14-07-2016 - 16:20

Банката длъжна да ни уведоми, ако погасителната вноска скочи с над 20%

С 14-дневен срок за размисъл ще разполагат потребителите, които планират да теглят кредит за закупуване на недвижими имоти. Това е записано в промените в Закона за кредитите за недвижими имоти, одобрени от депутатите на второ четене вчера с 66 гласа „за” и 6 „въздържал се”.

Според вносителите чрез тези промени се въвеждат евроизисквания, които целят да направят пазара на ипотечни кредити у нас по-прозрачен, по-ефикасен и по-конкурентен и в същото време да са по-защитени потребителите, кредиторите и кредитните посредници.

Освен това, ако решим да си купуваме собствено жилище, банката, фирмата за бърз кредит или кредитният посредник

 

трябва да ни обяснят всички уловки

 

Това означава, че ще трябва да се посочва какво означава всяка една цифра. А именно – за какъв размер на кредита става въпрос, при какъв годишен процент на разходите (ГПР) са конкретните сметки и за колко години, както и колко ще плаща клиентът – всеки месец и общо за целия срок на договора. Дори ще трябва да ни предупреждават, ако има валутен риск. Новият закон

 

забранява използването на дребен шрифт в рекламите и договорите

 

 

за ипотечни кредити. Задължителните елементи, които са общо 10 на брой, ще трябва да са изписани с абсолютно еднакъв шрифт, не по-малък от размер 12.

В закона е записано още, че кредиторът трябва да оцени кредитоспособността на потребителя, преди да му отправи предложение. Заемите ще се дават само ако получателите им са достатъчно надеждни. Целта е банките да правят по-отговорни оценки на финансовите възможности на клиентите си и да предотвратяват случаите на свръхзадлъжнялост сред кредитополучателите.

 

Запазва се и забраната за събиране на такси

 

за усвояване и управление на кредита. както и за събиране на няколко такси за едно и също нещо.

Чрез нова разпоредба, одобрена от депутатите, банката ще има право да се свърже с длъжника или неговия поръчител, ако кредиторът установи, че има затруднения при погасяването на кредита. Предвиден е и текст, с който кредиторите ще са длъжни да уведомяват клиентите си със заеми в чужда валута, ако поради промени в курса погасителната вноска скочи с над 20%.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.