Бивши еврокомисари с години взимат "преходни" пари от ЕС

Агенция Монитор - четвъртък, 03-11-2016 - 10:31

Европейският съюз от години плаща на 16 бивши еврокомисари огромни суми, след края на службата им, като част от тях вече си имат нова доходна работа, пише германският в. "Цайт". Двама от тях касират по 8300 евро месечно, независимо, че са работили в ЕК само по три месеца.

Тези пари принципно са предвидени, за да се осигурят комисарите, докато си намерят нова работа и да ги направи независими, както и да няма конфликт на интереси. Плащанията (между 40 и 65 на сто от последната им заплата от около 20 000 евро) се извършват за 16 бивши комисари от ноември 2014, когато шеф на ЕК стана Жан-Клод Юнкер.

Всъщност обаче мнозина еврокомисари отдавна печелят добре в частния сектор. Според "Цайт" например белгиецът Карел де Гухт (бивш комисар по търговията) взима по около 10 500 евро месечно (125 000 евро годишно) "преходни" пари, независимо, че има три нови работи, едната от които е в съвета на директорите на металургичния концерт Arcelor-Mittal (заплата около 140 000 евро годишно).

От две места "печели" и Кони Хедегаард, бивш комисар по климата. Също така и румънският премиер Дачиан Чолуш, и евродепутатът Януш Левандовски, преди това комисари за селското стопанство и бюджета, подобряват доходите си с "преходни" заплати, пише "Цайт".

Още по поразителни са случаите на двамата кратковременни комисари Фернандо Нели Ферочи от Италия и Яцек Доминик от Полша. Те са встъпили в длъжност по заместване от средата на юли 2014 г. до края на октомври същата година, защото предшествениците им са избрани в Европейския парламент и са принудени да оставят постовете си.

За тези три месеца работа в ЕК те в продължение на три години получават "преходни" заплати от по около 100 000 евро годишно. Те също така със сигурност могат да разчитат на доживотна пенсия от около 3600 евро месечно.

Според икономическия експерт в ЕП Михаел Тойрер, цитиран от в. "Билд" е безумие някой в продължение на три години да получава помощи за три месеца работа.

Генералният секретар на Европейската асоциация на данъкоплатците Михаел Йегер казва по този повод: "Такива ексцеси са непоносими, не може еворкомисари, които имат нова добре платена работа да получават пари от ЕС, трябва да ги върнат".

Все пак трябва да се отбележи, че Европейската комисия отмени тази практика за "преходни" плащания, но бившите комисари, за които става дума, са още по старите правила.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.