Митничарски метод и методология

Стоян Сираков - сряда, 14-06-2017 - 17:44

Основна роля в научното познание е методът. Това е способ за организация на средствата за теоретическа и практическа дейност. Методът оптимизира човешката работа и я въоръжава с най-рационалните способи за организация. Свързан е с методологията - науката за закономерностите и ефективността при използването на методите. Това научно встъпление не би било необходимо, ако не беше дейността на митничарите у нас.

С цялото уважение към закона, трябва да изразим и уважение към техния научен подход. От 30 г. насам те са разработили методи и цялостна методология за събиране на рушвети, дране на пари от преминаващи превозвачи, укриването на такси от държавата и една вечна надпревара, в която привидно няма изявен победител. Екипността е важен принцип в науката. Дори и нобелови лауреати признават, че не биха се справили, ако не са екипите от асистенти, които им помагат. Смея да твърдя, че по всички показатели митничарите у нас работят с научен подход. Дори и те самите да не го съзнават.

Най-очевидният показател за това е, че когато има акция на контролно-пропускателен пункт, никога няма един-двама арестувани, а цялата смяна. Един е разработил методологията, примерно началник-смяната, а останалите с методите си са оптимизирали дейността по прибирането на рушвети и незаконни такси.

Преди денонощие на Кулата антимафиоти пак прибраха цяла смяна от 23-ма инспектори, които действали по четири схеми за прибиране на рушвети. Като се има предвид, че това не е първата акция на прокуратура и полиция срещу корумпираните служители на митницата, човек остава с впечатлението за необятността на митничарската престъпна евристика. А всъщност това не е нещо повече освен умение да прилагаш науката в практиката на живота.

Горчив факт, противоречащ на някои банализирани истини, е, че нищо не създава по-голямо чувство за общност колкото парите. Така е в семейството, така е и в смените по ГКПП. Когато разбият четири схеми, след няколко месеца ще се появят например шест.

Мощта на един разум е нищожна в сравнение с мощта на колективния разум на цяла митничарска смяна. Затова прокуратурата е в тежкото положение непрекъснато да разплита схеми, да разкрива далавери по границата и те отново и отново да се възпроизвеждат като хидри с порастващи глави.

Несправедливо ще бъде, ако някой упрекне прокуратурата в бездействие в тази посока. Но трябва да се приеме и въздействащата мистична сила на парите. Нищо не е в състояние да уплаши и откаже митничар от далаверата, когато тя идва сама при него в лицето на готови да дават рушвети превозвачи. Победител в тази битка трябва да е държавата, пък ако ще и с тежка цена. Докато моралът е разтегливо понятие, законът носи силата на своята определеност и категоричност. И той е единственото спасение от тази напаст. В противен случай ще се забавляваме още дълго с горчивия хумор на вица, когато вместо подарък за пенсионирането на митничар решили да му дадат да поработи една смяна извънредно.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.