Образната диагностика показва безпогрешно туберкулозата в дробовете
Yandex
До петък

Преглеждат безплатно за туберкулоза в страната

Силвия Николова - понеделник, 20-03-2017 - 15:13

Безплатни прегледи ще се проведат до 24 март в цялата страна, където има тубдиспансери или белодробни отделения в болниците. За тях няма да се изискват направления от личните, те се провеждат в рамките на кампанията „Дни на отворените врати”, организирани всяка година преди световния ден за борба със заболяването. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

За периода 2009-2016 г. в рамките на годишните кампании са анкетирани за туберкулоза общо 90 117, като от тях с базила на болестта са се оказали 1 002 лица, които са били насочени за лечение, а други 3 461 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и също са под медицинско наблюдение и профилактика.

Туберкулозата е заболяване, което е една от десетте причини, която води до смърт. През 2015 г. - 10.4 милиона души по света са се разболели от него, а 1,8 милиона са починали. Над 3 милиона не достигат до здравни грижи. Голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности и се включват в групата на най-уязвимите лица за туберкулоза.

Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Целите на устойчивото развитие.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.