Кабинетът отпусна 1 млн. лева за ремонт на училищни кабинети

Агенция Монитор - сряда, 13-09-2017 - 13:17

Увеличиха приема за акушерки и медицински сестри

1,06 млн. лева допълнително отпусна кабинетът по бюджетите на общините за ремонт на училищни кабинети. Парите са за реализацията на проекти по два модула от Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Близо 290 000 лева ще отидат за реновинарне и оборудване на учебни кабинети за професионална подготовка и учебно- производствени бази на училищата. Ще бъдат осигурени също учебни видеофилми и софтуерни продукти, както и транспортни средства за провеждане на училищни практики в реална работна среда. Други над 770 000 лева пък ще отидат за ново оборудване на класни стаи за занимания в часовете по интереси или организиран отдих.

Успоредно с това правителството направи промени и в програмата „Обучение за ИТ кариера“. Това ще позволи да се създадат пет центъра за софтуерно обучение към професионални гимназии, които обаче ще работят в партньорство с няколко ВУЗ-а и ИТ бизнеса. Такива центрове ще има в Правец, София, Пловдив, Бургас и Русе. В тях ще могат да се обучават ученици от цялата страна. „Чрез обособяването на центровете ще се осигури ефективно партньорство „училище – университет – ИТ бизнес“ , е записано в мотивите.

Наред с това властта увеличи и приема за акушерки, медицински сестри, както и по специалностите фармация и кинезитерапия. Правителството одобри 95 допълнителни места за държавно обучение за учебната 2017-2018 година. Те ще бъдат разпределени между Медицинския университет в Плевен, където се откриват още 15 места за фармацевти, и Югозападния университет „Неофит Рилски“, в който допълнителните места са за специалностите „Акушерка“ – 12, „Медицинска сестра“ – 30, и „Кинезитерапия“ – 38. Исканията са на академичните ръководства на висшите училища, а целта е да се намали недостигът на медицински кадри в съответните региони на страната. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.