До 6 заплати отгоре за спецмагистратите

Тихомира Михайлова - петък, 13-10-2017 - 12:16

До шест заплати допълнително на година за спецмагистратите, предвиждат приетите днес от НС промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), като мотивите са голямата им натовареност, особено след като те поемат делата корупция по високите етажи на властта.

Предложението предизвика бурни дебати в пленарната зала. От БСП се обявиха против него, с мотива, че така се създава висша каста магистрати и ще доведе до демотивация за окръжните и районните магистрати. Шефът на правната комисия от ГЕРБ Даниел Кирилов обясни, че допълнителното възнаграждение няма да става на глава и на калпак, а по правила за индивидуална оценка, които пък трябва да се определят от самия ВСС. „Надявам се между първо и второ четене да се намери най-доброто решение за едно такова обезщетение за двойната работа”, заключи той.

Облекчаване на командироването на магистратите, тпредвиждат още промените в ЗСВ. Основната идея е да отпадне ограничението за т.нар. повторно командироване на магистратите в един и същи орган. В момента един магистрат може да бъде командирован на дадена длъжност в друг орган само за 12 месеца без право на повторно командироване в същия орган. Според вносителите тези ограничение създават трудности пред функционирането на органите на съдебната власт. „Няма основания за опасения от злоупотреби с института на командироването на незаета длъжност, тъй като законът вече съдържа достатъчно гаранции за своевременното обявяване на свободните длъжности", е записано в мотивите на законопроекта. Предвижда се да се разреши и командироване на свободните щатове. Разпределението на самите свободни щатни бройки за първо назначаване пък ще става по решение на съответната колегия на ВСС. Така окръжните и апелативни прокурори могат да използват тази възможност само в районните прокуратури от своя район, а главният прокурор за всички прокурори и следователи на всички нива.

Днес бе решено също така депутатите да заседават извънредно следващия вторник. Решението е взето сутринта на заседанието на Председателския съвет в НС, стана ясно от думите на Даниле Кирилов, който оглавява правната комисия. Народните представители ще се съберат извънредно заради промените в ГПК, които трябва да се разгледат на второ четене. Именно това  е единствена точка в дневния ред. С промените се облекчават длъжниците, а най-важната поправка е въвеждането на 10-годишната абсолютна давност.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.