Д-р Георги Хубчев
СНИМКА: АВТОРЪТ

Половината раждания в Русе със секцио

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА - вторник, 02-01-2018 - 15:32

Петдесет процента от ражданията в Русе през миналата година са със секцио. При 709 жени от общо 1418 е извършено цезарово сечение. Това съобщи началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс в Русе д-р Георги Хубчев.

По думите му това съотношение между естествените раждания и оперативните е характерно за цялата страна, като в много от частните болници раждането със секцио е почти 100 процента.

Със 129 по-малко са ражданията през 2017 година в сравнение с предходната година. Недоносените деца са 150, което е с 27 по-малко от 2016-а. Мъртвородените са пет срещу 10 за предишната година.

В русенския АГ комплекс са проплакали 30 двойки близнаци. Най-младата родилка е на 15 години и е от ромски произход. Не е малък броят и на 16-годишните момичета, които стават майки.

Първото бебе за тази година в Русе е момиче и то е проплакало на 2 януари в 6,05 часа. Последното за 2017 година бебе е момче. То е родено в 16,25 часа на 31 декември.

„През последните години се утвърдихме като основен АГ център между Варна и Плевен. Всички най-тежки случаи от Разград, Шумен, Тутракан, Бяла, Свищов се изпращат тук”, допълни д-р Хубчев.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.