Членовете на дружество „Поп Минчо Кънчев“ поднесоха венец пред паметника на легендарния капитан Петко Войвода в Града на липите
Христо Христов

Следовници на поп Минчо Кънчев се поклониха пред Петко войвода

Христо Христов - понеделник, 18-12-2017 - 14:58

Любители на историческите оръжия от Стара Загора сведоха чело в знак на признателност пред паметта на легендарния капитан Петко войвода. Членовете на създадения преди 11 години клуб с патрон сподвижника на Левски поп Минчо Кънчев поднесоха венец пред мемориала на поборника, изваян от скулптура проф. Валентин Старчев в едноименния градски парк за 173-та годишнина от рождението му.

Те припомниха, че роденият в някогашното село Доган Хисар революционер е участник в обединението на Италия и въстанието в Крит, а водената от него чета през Руско-турската освободителна война разбива башибозука на Сенклер бей, тормозещ населението в Родопите.

24 мъже и жени от Стара Загора с различни професии са организирани в „Поп Минчо Кънчев“, всеки от тях е собственик на поне една автентична народна носия и на различни огнестрелни оръжия от ХVІІІ-ХІХ в., коментира председателят на дружеството  Станко Танев. Сам той съвсем наскоро успял да се снабди с оригинална кремъклия пушка от системата Снайдер, произведена през 1862 година.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.