Предложения за промени в закона

6000 лева глоба за палене на стърнище

Агенция Монитор - неделя, 16-07-2017 - 08:47

До 6000 лева глоба за всеки, който пали огън на пасища и ливади, предвиждат промени в Закона за опазване на земеделските земи. 

Ако бъдат одобрени предложените промените в закона, минималната глоба ще бъде от 1500 лв. за всеки който си позволи да запали огън на ливада или пасище.
„Нарушителя се установява със свидетелски показания, съвместно от директора на областна дирекция земеделие и съответно със съдействието на регионалната служба пожарна безопасност и защита на населението”, обясни Зорница Жекова, експерт в Министерството на земеделието и храните през бТВ.

Почистването на ливади и пасища с техника в пожароапасен сезон е предвидено да става, след като бъде уведомена областната дирекция по земеделие и пожарната. В противен случай санкциите са от 500 до 5000 лв.

Приемането на новите правила се налагат заради мащабните пожари миналата година.
„За миналата година на територията на България има над 580 горски пожара, в които са засегнати около 63 хил.декара, това е страшно много. Основната причина е човешка небрежност”, коментира Жекова.
По данни на земеделското министерство под 1% от пожарите са причинени от мълнии.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.