Обвиняемият Кольо Русев остана невъзмутим в хода на първото съдебно заседание и настоя ,че е невинен за убийството отпреди 18 години.
Христо Христов

Изправиха обвиняем за убийство отпреди 18 години пред Темида

Христо Христов - понеделник, 10-10-2016 - 16:25

Обвиняем по дело за убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин застана пред Темида в Стара Загора.

Роденият на 10 ноември 1945 г. Кольо Русев е обвинен, че на рождения си ден преди 18 години с кол, в пияно състояние е убил съпругата си, тогава 55-годишната Донка . След като изтрезнял замъкнал още неизстиналото й тяло в кухина под тежаща около 200 кг бетонна панела и близо две десетилетия укривал истината от седемте й деца.

Изтлелият труп е бил открит през есента на 2014 година при разчистване на терена в някогашния овчарник на радневското село Ковачево. Жертвата е била разпозната първоначално по оцелял пръстен от благороден метал и ръчен часовник, които извършителят на престъплението забравил да прибере. В последствие била извършена и ДНК-експертиза.

В хода на първото съдебно заседание бяха разпитани синовете и близките на Донка, които научили за съдбата на майка си от полицейски служители след намирането на останките.

На 150 000 лв възлиза съвкупният граждански иск от децата на убитата, прокуратурата настоява 72-годишният Русев да бъде осъден на доживотен затвор.

Според събраните в досъдебното дело доказателства до фаталния удар се стигнало след като жертвата предложила за рождения ден на убиеца нечеря от ...бобена яхния. Това се оказало „отключващ фактор“ за агресията, която предварително била подгрята от изпити в различни компании 5 стограмки мастика.

От деня на убийството до задържането му през януари 2016 г. Русев спокойно живеел в родното си село Коневец, Ямболско и дори успял да се „обзаведе“ с далеч по-млада от него любовница.

В хода на съдебния разпит обвиняемият отказа да се признае за виновен и продължи да отстоява тезата си, че накогашната му съпруга е била убита от другиго.

В прав текст най-големият му син Георги Колев поиска съдът да се произнесе „виновен“.

Присъдата ще стане известна на 15 ноември , за когато е насрочено следващото заседание на 5-членния съдебен състав с председател Марияна Христакиева.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.