Боян Петров
След изкачването на Даулагири

Боян Петров: Ред е на Шиша Пангма и Еверест

Агенция Монитор - вторник, 10-10-2017 - 17:24

Най-успешният български алпинистът Боян Петров се завърна у нас след като изкачи своя 10-и осемхилядник - Даулагири (8167 м). При пристигането си той обяви, че следваща му цел са Шиша Пангма, известен като Джуджето, защото е най-нисък от 14-те (само 8013 м) и най-високият - Еверест (8848 м). Атаката към тях е планирана за март 2018 г.

„Вече забравям дори неволите, които имах на тази експедиция, каза той пред посрещащите го репортери. - Станаха общо 10, това вече е точка, в която чувствам, че няма случайни неща, че няма отказване, и че оттук четирите (останали осемхилядници – б.р.) трябва да ги глътна с две експедиции и да свършва цялата драма. Следващата цел? Шиша Пангма, който е джуджето, а след това и Еверест, където се надявам да направя безкислородно качване. Не със страх, а с огромно уважение ще подходя към Еверест, защото все пак на 8800 м не съм бил. Най-високото ми е 8600 - на К2. Но трябва да го направя."

Шиша Пангма е най-малко изкачваният осемхилядник, защото е изключително опасен заради целогодишната покривка от натрупан лед и сняг. Еверест пък е най-посещаваният и най-комерсиалният. По пътя към него всеки сезон има истински опашки от желаещи да стъпят на Покрива на света, но и жертвите са много.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.